pazarski-cevap-banner

Reći ću vam gde mi Pazaraci jedemo ćevape. Postoje ćevabdžinice koje ne menjaju kvalitet godinama.

Uobičajna porcija je pet i pola (pet ćevapa u pola lepinje) i jogurt.

Došli ste u Novi Pazar i zbunjeni ste gde da sednete i pojedete najbolje ćevape. Prijatelj koji je dolazio u Novi Pazar vam je rekao u jednom, a poznanik kaže da su najbolji u trećoj ćevabdžinici. Voda vam navire na usta, a počinje da vas boli glava od prevelikog izbora.

Uobičajni dodaci su luk, aleva (može kečap i majonez).

Moj prvi izbor je Beko ćevabdžinica. Pogledaj na mapi gde. Nalazi se u centru grada i imaju odlične ćevape. Tu doručkujem stalno kada je Bajram.

Šadrvan ili kod Jonuza ćevabdžinica je već postala mejnstrim. Pogledaj na mapi gde. Mada ja kao Pazarac sam samo jednom tamo probao ćevape. Dobri su, nemam zamerke. Nalazi se u samom centru grada kod sebilja ili česme.

Obavezno im recite pečenije ukoliko volite normalno pečene ćevape.

Rile je treća ćevabdžinica. Pogledaj na mapi. Nalaze se u samoj staroj čaršiji. Jednom sam imao prilike tu da jedem i mogu vam reći da su vrlo ukusni

PS. Beko se čita sa dugo e – Beeeko, ne Beko. Ne kaže se „kod Jonuza“ sa akcentom na „o“ nego „kod JonUza“ sa akcentom na U.